Spring til indhold
Hjem » For begyndere: Ny gravelcykel – og skal den være carbon eller aluminiun?

For begyndere: Ny gravelcykel – og skal den være carbon eller aluminiun?

Gravelsæsonen står for døren, og grusvejene kalder. Går du med overvejelser om at investere i en gravelcykel, og skal du vælge en carbon gracelcykel eller aluminium? Vi udforsker fordele og ulemper ved at vælge det forjættede letvægtsmateriale: Carbon (kulfiber).

En carboncykel er en let og alsidig cykel

Du har sikkert hørt om carbon og letvægt i cykelsporten, og hvordan højtydende racercykler skabes af det lette, men stærke og formbare materiale carbonfiber.

Når vi snakker carboncykel er det som oftest selv cyklens stel (rammen) inklusiv forgaffel – som er af kulfiber. Styr, hjul, frempind, sadelpind og andre af cyklens komponenter – eller dele af dem – er oftest også af carbon.

Se mere end 50 forskellige gravelcykler hos Cykelexperten.dk

Carbon kombinerer nemlig en bemærkelsesværdig styrke med en minimal vægt. Overfører du dette til en gravel bike, får du en let og stiv cykel, som er lettere at håndtere og drive frem, end den klassiske aluminiums-gravelcykel.

Det er en vigtig parameter, når du færdes udfordrende terræn. Den lave vægt gør bakker mere overkommelige og sving mere håndterbare.

Komfort og stødabsorbering i carbonrammen

Ujævnt terræn og grusveje kan være hårde for bagen, lænd, håndled, albuer og skuldre.

Heldigvis tilbyder kulfiberteknologien efter sigende en carbonramme, som lettere kan absorbere stød, hvilket betyder at carbonrammen er mere komfortabel og eftergivende. Dette resulterer i en betydelig reduktion af træthed og øget stabilitet, hvilket gør hver tur mere behagelig og kontrol over varieret terræn mere forudsigelig.

Se gravelcykler fra Specialized, Cannondale, Giant og Cube på gravelcykel.dk 

Hvad betyder stivhed, når man snakker carbon?

Som tidligere nævnt er carbonrammen kendt for sin stivhed. Men hvordan skal det forstås? En carbonrammes stivhed giver en direkte kraftoverførsel, hvilket betyder, at hver watt, du lægger i pedalerne, omsættes til fremdrift.

Reaktionsevnen betyder, at cyklen reagerer øjeblikkeligt på dine input, hvilket giver dig fuld kontrol på ujævnt terræn og gør hver tur mere dynamisk. Med andre ord: Mere af den energi du smider i pedalerne omsættes til fremdrift, sammenlignet med en klassik aluminiumramme.

Leder du efter et festband? Læs hvorfor du skal finde et festband her

Kan det betale sig at købe en carbon gravelcykel?

En carboncykel koster mere.

Selvom prisen på en carbon gravelbike ofte er højere end dens aluminiumsmodstykke, skal den ses i forhold til den medfølgende kvalitet og udstyr. Carboncykler – uanset om det også er landevej eller mountainbike –  er ofte udstyret med bedre udstyr, som f.eks. bedre hjul og geargruppe.

Den samlede pakke bliver derfor oftest dyrere, men du får også en bedre cykel.  Du bør overveje, om vægt og stivhed spiller en stor rolle for dig og, det vil give det ”ekstra” ude i terrænet. Her bør du kigge på din kørestil og dine behov.

I denne sammenhæng bør du også gøre op med dig selv, om vil og tør udsætte din kulfibercykel for risikoen for at blive ridset og bulet i det udfordrende terræn. Hvis svaret er nej, bør du overveje en billigere alumodel.

Overvejer du en E-gravelcykel? Se udvalget hos garvelcykel.dk

Skal – skal ikke..

At vælge en carbon gravelbike som din første cykel er ikke en beslutning som er lige til. Der er mange fordele ved den lette, stive, komfortable og flotte carbonramme, men også et par ting du bør have in mente nemlig prisen og om du simpelthen bliver for æmsig, så du ikke får det optimale ud af din dyre gruscykel.

Uanset om du begynder at udforske grusstier eller bliver ivrig efter længere eventyr, vil en carbon gravelbike vokse med dig, og du vil sikkert tænke: ”Ja, jeg valgte rigtigt”. Så tag det første trin ind i verden af carbon gravelbikes og opdag, hvordan carbon-teknologien kan forvandle dine cykelture til en rejse af komfort, kontrol og uendelige muligheder.