Spring til indhold
Hjem » Skal jeg købe en elcykel til mit barn eller min teenager?

Skal jeg købe en elcykel til mit barn eller min teenager?

Går du med overvejelser om at købe en hverdags elcykel til dit barn eller teenager? Her får du lidt inspiration til dine overvejelser og så kigger vi på både fordele og ulemper. 

Elcyklen er et populært valg for alle aldre – også unge og store børn. Faktisk mener man, at hver 3. hverdagscykel der ruller ud af cykelforretningen, er en elcykel.

Indtil videre er det primært de store voksen-modeller som sælges – dvs. dem som passer fra cirka 15 år og op efter – og det er dem vi vil se på, når vi vil forsøge at besvare, hvorvidt man skal købe en elcykel til sin unge teenager eller ej.

Skal du give en cykel i konfirmationsgave? Læs artiklen her før du vælger cyklen 

Er elcyklen blevet det foretrukne valg?

Både ja og nej. Elcykler er blevet almindelige – ja ligefrem det primære valg, når der skal vælges cykel. Incitamentet til at købe en elcykel har nemlig ændret sig. Man køber ikke længere en elcykel fordi man er pendler, eller af én eller anden grund er fysisk besværet eller over 65 år og har brug for elmotoren af fysiske årsager, nej elcyklen er ofte den mulighed der er.

Når du spørger, om du skal købe en elcykel til dit barn, bør du også forholde dig til, hvor vidt du ønsker højere driftsomkostninger på dit barns cykel.

Elcyklen kører hurtigere og længere

I 2024 er transportmidler er elektrificerede. Der er blevet sat strøm til børn og unges transportmidler. Vi ser det ikke kun med cyklerne, men også løbehjul og skateboards.

Elcyklen er smart, effektiv og bekvemmelig. Elmotoren gør cykling nemmere, og du rammer hurtigt en højere og konstant fart, end på en almindelig cykel. Har du nogensinde hørt dit barn sige sætningen: ”Jeg kan ikke følge med de andre”? Med udbredelsen af elcyklen som valget af hverdagscykel.

Overvejer du en el-mountainbike? Læs guiden til el-mountainbike her 

Det, at man kan risikere at blive efterladt eller ekskluderet fordi, man ikke kan følge med kan gå hen og underbygge argumentet for at vælge en elcykel. Det er langt de færreste forældre, der har lyst til at deres barn ikke kan følge med eller for den sags skyld går glip af noget.

Økonomien ved en elcykel

Mens en god hverdagscykel koster i omegn af 4.500 – 7.000 kroner, ligger prisen på en elcykel omtrent på omkring det dobbelte 9.000 – 18.000 kroner.

Mon ikke også at cykelforretningerne ser en fordel i at sælge elcykler? Der er større avance på elcykler, og med en elcykel er du efterfølgende tættere bundet til en cykelforretning, fordi den kræver oftere service end den almindelige cykel gør.

Læs også artiklen om E-gravel bikes på gravelcykel.dk

Hvor gammel skal et barn være for at køre på elcykel?

Der ikke en fastsat aldersgrænse, men dit barn skal have den rigtige størrelse og være i stand til at håndtere cyklen. En elcykel er nemlig tungere end en almindelig cykel.

Hvad er fordelene ved en elcykel?

  • Med en elcykel kan dit barn komme rundt og cykle længere strækninger, end hun normalt ville – uden at blive udmattet eller træt.
  • Selvom en elcykel hjælper med at lette belastningen ved at cykle, er det ikke helt uden anstrengelser. Cykling på en elcykel, kan stadig give god træning til muskler, led og kondition.
  • Endelig kan en elcykel motivere dit barn til at cykle mere og derved tilbringe mere tid udenfor i byen eller naturen og den friske luft.

Hvad er ulemperne ved en elcykel?

  • Elcyklen og dens batteri kræver oftere service og vedligeholdelse.
  • Grundlæggende er det en ulempe, at cyklen er afhængig af at batteriet er opladet. For den utjekkede teenager, kan det godt blive svært at huske, at få sat strøm til batteriet. Elcyklen kan godt bruges, selvom motoren er slukket og batteriet er afladet, men på grund af den højere vægt, føles elcyklen tungere at træde. Det er derfor væsentligt, at cyklen er opladet – og at do som elcykelist har adgang til strøm, når du er på farten.
  • Batteriet kræver også et fokus. Vær opmærksom på, at ydeevnen nedsættes og rækkevidden kortes om vinteren. Batteriet har heller ikke godt af at være ude i frostgrader alt for længe.
  • Vægten af en elcykel er højere end en almindelig cykel. Det skyldes batteriet. En typisk hverdagscykel vejer typisk 15-16 kilo. I elcykel-udgaven vejer den typisk 23 – 27 kilo.
  • Prisen på elcykler er højere end almindelige cykler.
  • Sammenligner du den almindelige hverdagscykel med elcyklen, belaster elcyklen miljøet mere. Det skyldes produktionen og indholdet i batteriet, og det faktum at cyklen

Læs mere om fordele og ulemper ved el-cykler hos forbrugermagasinet tænk.dk

Billede: KBO Bike