Hvorfor vælge en page builder til WordPress? For et par år siden ville svaret på det spørgsmål nok have lydt noget i retningen af, du skal ikke vælge en page builder til dit WordPress site. De tider er efterhånden forbi.
I dag er themes til WordPress så mangfoldige, multifunktionelle og tilpasset til alle enheder, at der er behov for fleksibilitet og mange funktioner – og det kan man få med en page builder.
Det er nemt at bygge en WordPress webside – eller er det?
Lad os indledningsvis slå fast, at der det tager tid at bygge en webside. Ikke bare design og sideopsætning, men også sidestruktur og indhold. WordPress themes og page builders sælger oftest en fortælling om, at “alt er muligt – på ingen tid!” Men det er ikke sandheden. Når du designer og bygger en professionel webside, er der ofte mange interesser på spil og det er en længere proces, end man som udgangspunkt tror.
En page builder kan være en effektiv måde at oprette en professionel hjemmeside på, men det er vigtigt, at du er klar over eventuelle ulemper, før du tager beslutningen. Vi kigger på nogle af de opmærksomhedspunkter i denne artikel.
- Øg trafikken til din webside med BOB link building
- Til iværksætteren: Få et smart regnskabsprogram med Web-regskab.dk
Hvad er en page builder til WordPress?
Hvor vidt du skal vælge en page builder eller ej afhænger det af dine specifikke behov og præferencer.
Grundlæggende kan man sige at en page builder er et ekstra system, du lægger ovenpå WordPress, som giver dig en række muligheder, du ellers ikke ville have i din standard WordPress-installation. Der to indgange til at arbejde med page builders.
- Du vælger en page builder og bygger dit site op ud fra de muligheder, skabeloner og elementer som det stiller til rådighed.
- Du vælger et WordPress theme, som forudsætter en page builder – på den måde er du nødt til at bruge den pågældende page builder. Vær opmærksom på det, når du udvælger dit theme.
Hvilke page builders findes der til WordPress?
Der findes efterhånden mange page builders til WordPress. Du har sikkert hørt om Divi, Elementor, BeBuilder, WP Bakery for bare nævne nogle af de populære page builders til WordPress.
Fælles for dem er, at de tilbyder en brugervenlig drag-and-drop-editor til dit theme – dvs. et administrationslag ovenpå WordPress – hvorfra du kan bygge og designe dit indhold.
Mange af disse page builders tilbyder også et større bibliotek med designelementer, skabeloner og widgets, så du kan tilpasse dit tema på et dybtgående niveau. Det er meget almindeligt, at det theme du har udvalgt dig er bygget – og derfor er afhængigt af en page builder som fx Elementor.
Fordelene ved en page builder til WordPress
Man bygger ikke websider fra bunden længere. Dit site vil altid tage udgangspunkt i et rammeværk eller en designteknologi, som bl.a. sikrer at det performer som det skal på forskellige skærme.
Læs også artiklen ‘Hvordan kan jeg sikre, at min webside er mobilvenlig?’
Er du uvant med at bygge websider, kan en page builder give dig en række fede designmuligheder, som ikke kræver at du kan skrive kode og scripte – eller du behøves at bygge komplekse designelementer m.m.
Nem at installere og komme i gang
Installationen er som regel nem. Du betaler et beløb for softwaren, installere den i WordPress og aktiverer din licens. Page buildere er – når man lige har lært logikken at kende – nemme for de fleste at arbejde med.
Med andre ord kan du med lidt øvelse relativt nemt og hurtigt bygge en hæderlig webside med en page builder. Det er især gavnligt, hvis du er ude efter et generelt site, som ikke har specialfunktionalitet og lignende ud over det, som designet tilbyder.
Design og templates bygget på forhånd
Page builderen tilbyder en række websidedesigns og sideskabeloner som er lavet på forhånd. Ved hjælp af få klik kan du importere en prædefineret webside og bygge dit indhold op derfra. Det er igen en fordel, hvis det prædefinerede site passer nøjagtigt til dine behov.
Ulemperne ved en page builder til WordPress
Selvom page builders til WordPress kan være en effektiv måde at oprette en professionel webside, uden at skulle skrive så meget som en eneste linje kode, er der nogle ulemper, som du bør overveje inden.
Det tager tid at sætte sig ind i en page builder
Selvom page builders generelt er brugervenlige og lette at bruge, skal du påregne en del tid til at lære produktet at kende til bunds. Dette kan tage tid, især hvis du ikke er bekendt med opbygning af webdesign eller teknisk viden om formatering og sammenhænge på tværs af skabeloner m.m.
Hvis du ikke gør det rigtigt, kan du i værste fald kan du komme til at bruge en masse tid på at bygge sider og elementer op fra bunden – side efter side. Og når du skal rette i tingene, giver det en masse arbejde fordi du ikke har tænkt tingene igennem ordentligt fra starten.
Hvis du ikke er bekendt med WordPress, formatering, css og logikken i design elementers sammenhænge, kan det være svært at overskue og vide, hvor man skal rette ting henne, samt, hvilke følger det får for det overordnede design.
Konklusionen er derfor, at du skal påregne nogle timer til at lære din page builder at kende og lave de indledende ting rigtigt.
Overhead
Alle de fine designmuligheder en page builder indeholder kommer med en pris. Page builders er typisk store og komplekse software-værktøjer, og det belaster din WordPress-installation.
Det gælder især, hvis du har mange komplekse sideelementer og tredjepartsplugins, som skal installeres oveni.
Producenterne af page builders ved godt, at de bliver vurderet på dette parameter, og at ingen gider at købe noget software, som sløver ens installation, så flere lægger sig i selen for at minimere belastningen.
Men check reviews og anmeldelser af din builder, før du køber den.
Afhængigheder
Valget af page builder skaber en afhængighed. Når du bruger en page builder, er det stort set umuligt fx at konvertere den til en anden platform eller page builder. Vær opmærksom på, at det kan begrænse din fleksibilitet i fremtiden.
Importeret indhold
Bemærk, at det importerede indhold består af alt fra tekst, billeder, labels og meget andet. Det øjeblik du importerer et site – får du en masse sideinhold som fylder i din WordPress installation. Husk at slette det, du ikke skal bruge.
Kompatibilitet
WordPress er open source og det bliver jævnligt opdateret. Vær opmærksom på, at din page builder undertiden kan få problemer kompatibilitet med andre WordPress-plugins, hvilket kan kan resultere i uventede fejl eller konflikter. Kompatibilitet er også et velkendt og generelt problem i forhold til plugins.
Design- og tilpasningsmuligheder
Mange page builders skaber en fortælling om at ”alt er muligt”, og det kun er fantasien der sætter grænser. Det er ikke den fulde sandhed.
Mens page builders giver dig mulighed for at tilpasse dit design på en dybdegående måde, kan de også begrænse din kreative frihed, da du er afhængig af de tilgængelige moduler og skabeloner i builderen.
Kodekvalitet
Hvis du ikke er en erfaren webudvikler, kan det være svært at sikre og gennemskue, at koden, der genereres af din page builder, er af ordentlig kvalitet og optimeret til søgemaskiner. Vær opmærksom på, at det kan påvirke din placering på søgeresultaterne i en negativ retning.
Under alle omstændigheder bør du undersøge om producenten har fokus på kodekvalitet og performance. Check omtalen af det theme eller den page builder, du har i sinde at investere i. Check evt. performance score af nogle af deres demoer via GTMetrics eller Google Mobile freindly test.
Hvordan har din WordPress webside det? Se hvordan, vi kan hjælpe din virksomhed
Billede: Glenn Carstens-Peters