Spring til indhold
Hjem » Skal du vælge WordPress eller ej? Se fordele og ulemper

Skal du vælge WordPress eller ej? Se fordele og ulemper

Overvejer du at bygge din nye webside med WordPress? I denne artikel ser vi på fordele og ulemper ved at vælge WordPress: det mest brugte hjemmesidesystem på verdensplan.

Det at bygge og have en webside er blevet allemandseje. Det kræver efterhånden ingen kodekundskaber eller dyb teknisk indsigt i servere og hosting at etablere en webside, og softwaren (webside-platformen) kan du få gratis på nettet, og her er nogle af de mest populære cms-systemer WordPress, Joomla, Drupal og Umbraco.

Verdens mest brugte webside-platform

Den første WordPress baseret hjemmeside så lyset i 2003. Dengang var WordPress, som navnet indikerer, en gratis open source platform for primært bloggere.

WordPress har været på en lang rejse, og platformen har udviklet sig meget gennem årene. I skrivende stund er den den mest populære platform på verdensplan, og den udgør kernen af 35% af alle websider på internettet.

WordPress er stadig open source, det er stadig gratis at bruge, men blogfunktionaliteten har måtte vige pladsen for mere generelle websidefunktioner, som kvalificerer WordPress til titlen cms (content manage system).

I denne artikel skal vi se på nogle af de fordele og ulemper, der kan være er forbundet med at bruge WordPress. Det er håbet, at artiklen kan fungere som inspiration for dig, som er på udkig efter en gratis og brugervenlig webside-platform.

Fordele ved WordPress

God økonomi

Det er de lave driftsomkostninger, som tiltaler mange ved WordPress. Det er gratis, og man er hurtigt i gang for ingen penge. Men tid er også penge. Hvis du ikke er 100% klar over hvilket design og funktioner, du leder efter, så skal du påregne at bruge tid på at undersøge mulighederne og prøve ting af. Mange muligheder er fedt, men det kan også blive en hæmsko.

Høj brugervenlighed

WordPress har altid været kendt for sin enkelhed, logiske opbygning og brugervenlige brugergrænseflade. Det er let at lære WordPress at kende og omdrejningspunktet i systemet har altid været sider og især indlæg. WordPress er nem at komme i gang med for selv ikke-teknisk kyndige brugere at oprette og administrere deres websider.

Administrationsdelen har grundlæggende ikke ændret sig gennem årene, men jo højere krav der stilles til funktioner og konverterbarhed, kan WordPress god blive lidt stift at arbejde med fordi, man er låst fast i logikken omkring indlæg og sider.

Tilpasning og konfiguration

Da WordPress jo er open source tilbyder systemet usandsynligt mange temaer og plugins, der kan tilpasses til forskellige behov og formål. Det er én af de fede ting ved WordPress.

Der er også mulighed for at tilpasse koden for mere avancerede brugere. Det gør WordPress meget fleksibelt.

De mange konfigurationsmuligheder kan til tider skabe en kompleksitet og en ulempe idet, at det er tidskrævende at finde netop de plugins, som du har brug for til en funktion. Det kan være kalenderfunktion, plugins til sociale medier eller funktioner i din webshop. Særlige plugins koster som regel penge. Vær opmærksom på, at det er her, at økonomien godt kan tippe.

Derudover kan der på sigt opstå problemer med opdateringer og kompatibilitet. Du kan til sidst ende op med mange plugins, som alle udfylder små enkelt funktioner på din websiden, men tilsammen sløver din installation og optager unødig plads på din server.

Søgeoptimeret

WordPress er indbygget med gode grundlæggende SEO-funktioner, såsom mulighed for at ændre titler, meta-beskrivelser og permalink-strukturer for at optimere søgemaskinevenlighed. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du vil opnå de bedste forudsætninger i fh.t. SEO, skal du installere plugins, som koster penge.

Læs også artiklen ‘Hvordan kan jeg sikre min webside er mobilvenlig?’

Support

Når du har lært WordPress at kende, kan der godt opstå behov for at ændre grundindstillinger og lignende.

Der er flere store communitys og en bred vifte af dokumentation og support til rådighed for WordPress-brugere, hvilket gør det nemt at finde hjælp og løsninger på eventuelle problemer. Men det sagt findes der ikke decideret 1 til 1 support, og et telefonnummer du kan ringe til.

Er du typen, der har brug for at blive holdt i hånden, og som finder det formålsløst at skulle pløje sig gennem diverse fora for at finde løsningen på et problem i WordPress, skal du måske ikke lige ikke vælge det her system. Det skal dog siges, at der findes mange derude, som både kan og gerne vil hjælpe.

Ulemper ved WordPress

Sikkerhed

Fordi WordPress er så populært, er det også et populært mål for hackere og malware. Det kræver løbende opdatering og vedligeholdelse for at beskytte hjemmesiden mod sikkerhedsrisici. Det så vi senest, da konflikten mellem Rusland og Ukraine begyndte i 2022, hvor mange WordPress installationer blev mål for hacking og inficering af malware.

Du skal altid sørge for at installere et sikkerhedsplugin,

Selve WordPress bliver ofte opdateret, men det er din opgave at holde din installation og dine plugins up to date – på daglig eller ugentlig basis.

Performance

WordPress er kendt for at være relativt tungt system og kan resultere i langsomme indlæsningstider, især hvis du har installeret mange plugins og temaer. Vær meget opmærksom på, hvordan din webside performer. Du kan holde øje med det på dit webhotel. Det er desuden en god idé at installere et cache plugin og fjerne unødige plugins og temaer, som ikke bruges.

Afhængighed af tredjepartsplugins og temaer

Mange af de temaer og plugins, der er tilgængelige, er skabt af tredjepartsudviklere, og der er ingen garanti for, at de vil opdatere deres produkter regelmæssigt eller yde support. Det kan som tidligere nævnt give problemer, og du bliver nødt til at finde alternativer på plugins, som nedlægges.

Læs også artiklen ‘Hvorfor vælge en page builder til WordPress?’

Skal man vælge WordPress?

Det er ikke tilfældigt, at WordPress er den mest anvendte platform i 2024.

Skal vi nærme os en konklusion, må det være, at WordPress er et godt, billigt og fleksibelt bud på et gratis cms-system. WordPress er efter min mening og erfaring velegnet til mindre websites og webshops.

Alt i alt er WordPress en god platform til at oprette en hjemmeside eller en blog, men det kræver løbende vedligeholdelse og opmærksomhed for at maksimere dets fordele og minimere dets ulemper.

Du kan nå langt for meget få midler, men du skal sætte dig ind i tingene og forvente at den del tager tid. Jo mere du vil, og jo flere funktioner du ønsker, desto mere kompleks kan din installation gå hen og blive. Det kan påvirke afviklingen af din webside i en negativ retning.